Google+
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

ПРЕПОРЪЧАНО:

Решение № 9, София, 10-ти май 2018 г. (обн. - ДВ, бр., 42 от 22.05.2018 г.)

Конституционният съд в състав: Борис Велчев –председател, членове: Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска, при участието на секретар-протоколиста Гергана Иванова разгледа в закрито заседание на 10-ти май 2018 г. конституционно дело № 5/2017 г., докладвано от съдия Анастас Анастасов.

Read more...

Последвайте ни

                              

Анкета

Смятате ли, че учителите в частните училища преподават по-добре учебния материал?

Регистрация

Още за "фалшивите" оценки

Още за "фалшивите" оценки...Провокирани от изказванията на министър Клисарова, свързани с частните училища, решихме да публикуваме няколко различни мнения.

За тези, които не са чели нищо досега, ето два цитата от нейно интервю, публикувано във вестник „Стандарт".
    "Много е важно да направим реална оценка на частните училища. Защото след отпускането на държавна субсидия техният брой може да се увеличи. И тогава ще се получи другата крайност - купуване на дипломи и отлични оценки."

    "Няма да е честно спрямо децата в държавните училища, които се стараят и завършват, да речем, с пет, при същите усилия и знания в частното училище да се завършва с 6 само защото майката и бащата дават пари."

Елина Александрова, ЧСОУ „П. Р. Славейков", 8 клас

Много хора са си изградили неправилната представа, че за да учиш в частно училище, трябва непременно да си от много заможно семейство.

В действителност това изобщо не е така. За много семейства е важно децата им да учат спокойно и да се развиват добре. Родителите, дори да не им е толкова лесно финансово, предпочитат частни училища, където са открили, че има добра среда за децата им.
Друга неправилна представа е, че оценките, които се получават в частните училища, са незаслужени.

Ако не положиш достатъчно усилия, няма да имаш добър успех. В нашето училище оценките се изкарват с труд. Преподавателите ни обръщат повече внимание индивидуално, защото класовете не са големи. Учителите правят всичко по силите си да помогнат на децата да се почувстват добре и им показват, че няма нищо лошо, ако им се наложи да търсят помощ. И така ние сме спокойни, че когато не разбираме нещо, можем всеки път да помолим да ни бъде обяснено още веднъж и АКО се нуждаем от още обяснения, оставаме на консултация след часовете. В нашето училище наистина получаваме добра подкрепа.

    В държавните училища повечето учители си изнасят уроците колкото се може по-бързо с идеята, че децата ще разберат нещо от казаното от първия път и повече няма какво да се обяснява.

Учениците често ги е срам да кажат, че имат затруднения с взетия материал или се притесняват да остават след часовете на консултация. Много често децата се нуждаят от помощ при ученето на уроците, но когато не им е оказано необходимото съдействие, те просто се отказват. Следователно, това оказва влияе върху оценките и дисциплината им.

    Мога да кажа, че няма глупави ученици - всяко дете може да научи много. Често проблемът идва от учители, които обясняват уроците сложно или не успяват да установят сърдечна връзка с децата. Това е червеят в ябълката.

Госпожо министър, ако искате да подобрите нещо в образователната ни система, започнете с това - създайте по-добра атмосфера в училищата, обучавайте учителите си по-качествено.
Вече четвърта година уча в ЧСОУ „П. Р. Славейков". Преди бях в държавно училище. Разликата е огромна!

 

Михаела Драгоева, ЧСОУ „П. Р. Славейков", 8 клас

Разбрах, че има хора в МОН, които смятат, че в частните училища оценките се пишат незаслужено. Това не е вярно. В класовете има по-малко деца и затова непрекъснато ни изпитват, правим много тестове. Учителите обръщат нужното внимание на всеки ученик и поради това децата имат добри оценки.

А в повечето държавни училища не е така (от личен опит знам това).


Зорница Александрова, преподавател в
ЧСОУ „П. Р. Славейков"

В нашето училище НЯМА фалшиви оценки. Има реални! Изискванията ни са високи, но децата ги знаят и се подготвят според тях.

Не бих могла дори да си помисля да работя в атмосфера на страх и стрес какви оценки трябва да пиша, само за да угодя на някой друг, заглушавайки гласа на собствената си съвест. В нашето училище няма значение дали децата са в начален, среден или горен курс.

Още на първата родителска среща се разяснява, че при нас има високи изисквания, но ние не насърчаваме бележкарството, а прогреса. Че може да има случаи, в които учениците да получат по-слаби оценки, но това е момент за осъзнаване, равносметка, мобилизация, а не време за хвърляне на вина. Непрекъснато молим за съдействие родителите в такива моменти - не да нахокват децата си, а да им предлагат помощ. Ние самите като учители правим това. Едно дете не трябва да бъде унижавано, поради по-нисък успех. То ще постигне много повече, ако го насърчим в такъв момент и ако му обещаем, че ще му дадем шанс да поправи оценката си и затова трябва да положи допълнителни усилия. Да му се караме или заплашваме, че ще отиде на поправителен, рядко дава добри резултати.
Защо в частното училище да пишем фашиви оценки? Каква е нашата полза? Материална? Моля ви се! Това е смешно. Дали ако пиша шестица, уж само за да угодя на някой родител, а детето на външно оценяване изкара двойка, това няма да е лоша реклама за мен като учител, а и за цялото училище? Че кой родител след това ще си запише детето на такова място?

Ето един конкретен пример, който напълно опровергава министър Клисарова.
По български и английски език в нашето училище сме въвели таблица за оценяване, която приравнява получените точки от изпитванията в проценти и оценки.

За да може един ученик да получи отличен (6), той трябва да има най-малко 90 %. При 51% се получава тройка и то с минус (3-).

В повечето държавни училища за 50% усвоен материал се поставя Добър 4.

Тази година ми се наложи освен петици и шестици да пиша и двойки, и тройки. Видях и сълзи в очите на някои от по-малките ми ученици, станах свидетел и на гневни реакции при по-големите: „Пука ми! Много важно!" Не се притеснявам от това. По-важното е какво се случваше после. Оставях децата да преживеят неуспеха, не ги притисках, нито обвинявах. Но винаги след това разговарях с тях. Всяко едно знаеше, че ще има шанс да поправи оценката си. С много от тях започвах индивидуална работа. Завърших тази учебна година удовлетворена. Нямам нито един ученик, при който не видях прогрес. При някои деца скокът беше огромен - те самите бяха удивени. Просто им трябваше мъничко позитивна мотивация. При други промяната беше трудна и в някои случаи се изрази само с половин единица нагоре, но аз всеки път се радвам на тези успехи. Така уча и децата - да оценяват дори малкия напредък и да продължават да се стремят към повече.

И не е ли в това смисъла на образованието? Със сигурност не е просто да наливаме знания в главите на децата. Не трябва ли да насърчаваме тези малки човеци да преодоляват препятствията, да се борят, да се радват на победите, да се надигат отново при провалите? Да ги учим как да общуват, да защитават позициите си, да са смели, креативни... Да насърчаваме дарбите им, търсенията им, любознателността...

Ето тези неща оценяват родителите, госпожо Клисарова. Заради тях те всяка година отделят от семейния бюджет - за истинско образование и спокойна атмосфера, в която децата им да се развиват, а не за фалшиви оценки. Искрено съжалявам, ако наистина вярвате, че частните училища са места, в които всеки може да си купи диплома или по-висока оценка. Жалко, много жалко!

Източник: http://www.slaveikov-school.org/6/post/2013/06/14.html

МНЕНИЯ НА УЧЕНИЦИ

ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!

СПОДЕЛЕТЕ ГО!

Още за "фалшивите" оценки

Дискусионен форум - 14 декември 2017 г.

Как можете да станете член на БАЧУ?

Ако сe интересувате как да станете член на БАЧУ и да имате подкрепата на единствената браншова организация в областта на образованието, моля прочетете повече тук.

Виртуално изложение "Частни училища" 2015 г.

Първото в България виртуално изложение вече е факт. Какво можете да научите от него и как ще ви помогне в избора на училище за вас или вашето дете? Научете повече за виртуалното изложение тук.

 

Субсидии от държавата- повече за програмата.

 Повече за програмата "Парите следват ученика" и ще подпомогне ли държавата учениците, които учат в частни училища. Научете повече за тази програма тук.