Google+
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

ПРЕПОРЪЧАНО:

Решение № 9, София, 10-ти май 2018 г. (обн. - ДВ, бр., 42 от 22.05.2018 г.)

Конституционният съд в състав: Борис Велчев –председател, членове: Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска, при участието на секретар-протоколиста Гергана Иванова разгледа в закрито заседание на 10-ти май 2018 г. конституционно дело № 5/2017 г., докладвано от съдия Анастас Анастасов.

Read more...

Последвайте ни

                              

Анкета

Смятате ли, че учителите в частните училища преподават по-добре учебния материал?

Регистрация

Отворено писмо до Комисията по образование и наука към Народното Събрание

До Комисия по образование и наука
към Народно Събрание

Отворено писмо
От Севина Краснодарова Хаджийска и Иван Димитров Менчев
Родители на Мартин Иванов Менчев

Гр. София, тел. 0893295659

Уважаеми народни представители,
    Обръщаме се към Вас, за да изразим подкрепата си и категоричното настояване за приемане на  принципа „Парите следват ученика“.
      През 2013 г. нашият син Мартин трябваше да тръгне първи клас.  Съгласно правото ни на избор според „Чл.12 (1) Всеки гражданин упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности в детска градина или в училище по негов избор“, ние направихме обстойно проучване на училищата в района, в който живеем. Събраните впечатления от комуникацията с Ръководствата, някои от учителите и родители на деца, които се обучават в близките до нас училища, ни  накараха да се чувстваме неспокойни и несигурни за ежедневието на детето ни. След дълги размисли избрахме нашият син Мартин Иванов Менчев да се обучава в частно училище!
      Защо?!? Не защото сме богати, не защото е престижно, а защото сме спокойни! Постоянната грижа за малките ученици е недостижима цел за общинските училища (поне засега). Връзката учител - родител е постоянна и по този начин своевременно сме уведомявани за развитието на детето ни.
Аз Севина Хаджийска съм учител по професия с професионален стаж 12 години! Позволете ми да имам поглед и като специалист, което несъмнено повлия при избора на частното училище!
      Както вече споменахме имаме ЕДИН СИН! Мечтали сме да имаме две деца, но преценихме че няма да успеем финансово да дадем достоен живот и образование на повече от едно дете.
       Синът ни има право на държавна субсидия за образование, защото:
1. Той е български гражданин!
2. Имаме право на избор на училище
3. Равен достъп до образование
4. Ние сме работещи и плащаме данъци
5. Или за всички или за никой! В противен случай би се допуснала
ДИСКРИМИНАЦИЯ!
                    С уважение: Севина Хаджийска и Иван Димитров Менчев

МНЕНИЯ НА УЧЕНИЦИ

ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!

СПОДЕЛЕТЕ ГО!

Още за "фалшивите" оценки

Дискусионен форум - 14 декември 2017 г.

Как можете да станете член на БАЧУ?

Ако сe интересувате как да станете член на БАЧУ и да имате подкрепата на единствената браншова организация в областта на образованието, моля прочетете повече тук.

Виртуално изложение "Частни училища" 2015 г.

Първото в България виртуално изложение вече е факт. Какво можете да научите от него и как ще ви помогне в избора на училище за вас или вашето дете? Научете повече за виртуалното изложение тук.

 

Субсидии от държавата- повече за програмата.

 Повече за програмата "Парите следват ученика" и ще подпомогне ли държавата учениците, които учат в частни училища. Научете повече за тази програма тук.