Google+
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

ПРЕПОРЪЧАНО:

Решение № 9, София, 10-ти май 2018 г. (обн. - ДВ, бр., 42 от 22.05.2018 г.)

Конституционният съд в състав: Борис Велчев –председател, членове: Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска, при участието на секретар-протоколиста Гергана Иванова разгледа в закрито заседание на 10-ти май 2018 г. конституционно дело № 5/2017 г., докладвано от съдия Анастас Анастасов.

Read more...

Последвайте ни

                              

Анкета

Смятате ли, че учителите в частните училища преподават по-добре учебния материал?

Регистрация

Статии

Отворено писмо до проф. Анелия Клисарова

Току-що изпратих мейл до министъра на образованието проф. д-р Анелия Клисарова относно позицията й за частното образование. Публикувам отвореното си писмо и тук. Надявам се наистина да бъде преосмислена тази гледна точка и вече да спре това деление на държавата на деца от частни или държавни/общински училища.

До Министъра на образованието и науката
Проф. д-р Анелия Клисарова

Уважаема Г-жо Министър,

Казвам се Йорданка Бонева-Благоева. Собственик съм на сайта: http://www.danybon.com/. Често отразявам теми, свързани с образованието, а публикациите ми за математическите турнири и за частното образование се нареждат на челни позиции в Google. Една голяма част от аудиторията ми са именно родители на успели деца-математици и родители, избрали частното образование за децата си.

Снощи прочетох статия във в. „Сега“: http://www.segabg.com/article.php?id=651724. С изненада установих, че отново държавата се отказва от принципа „Парите следват детето“ за възпитаниците от частните училища и градини. За 6-7 години сме чували различни доводи и залъгвания, но този път не мога да не призная, че наистина бях засегната като родител на деца от частно училище и частна градина. Повод за това стана един цитат: „има опасност държавната субсидия да доведе до увеличаване броя на частните училища с ниско качество“.

Г-жо Министър, следя темата за частното образование от 1997 година, когато започнах да работя като журналист, а един от ресорите ми е беше „образование“. Това е любима тема и сега в блоговете ми и се радвам, че толкова много хора ми се доверяват. Снощи публикувах своя статия – реакция на прочетената Ваша позиция за отпадане на финансирането на учениците от частните училища: „Бясна съм! Защо пак решиха да се заиграват с частните училища и отново отпада идеята "Парите следват детето"?“ http://danybon.com/index.php/private-education/chastni-uchilista/988-zasto-otpada-parite-sledvat-deteto. Беше почти полунощ и съм щастлива, че дори в този час, статията беше бързо разпространена, а тази сутрин видях, че се дискутира на много места от родители.

Майка съм на две момчета. Едното е в 6 клас в частно училище. Другото скоро става на 6 години, завършва частна детска градина и догодина ще бъде в училището на брат си. Големият ми син е вече четири поредни години в „Успелите деца на България“. Има много постижения в математиката, информатиката, спортовете, а дори е играл и на голяма театрална сцена като Малкия принц. Владее 3 чужди езика – английски, френски и руски. Английският му е на ниво В2 още от 5 клас. Учи в частно училище, където наистина са на почит знанията, а дисциплината е такава, каквато всеки родител у нас си мечтае да бъде. В класациите от миналогодишните матури за 7 клас училището му беше в топ 5 за България, а за София зае второ място.

Тъй като все още нямаме тазгодишната класация, бих искала да Ви припомня, че в миналогодишната за София в топ 5 се класираха 3 частни училища. Това бяха ЧОУ „Света София“, ПЧМГ, Евростар. В топ 10 влизаха 5 частни училища. В класацията за 12 клас, според резултатите от държавните зрелостни изпити за 2012 година, Американският колеж отново зае първо място.

Освен тези класации от матурите, наблюденията ми върху математическите състезания, които са много популярни, показват, че частните училища се представят изключително достойно. Говорим за сериозни състезания, където доскоро доминираха само математическите гимназии.

По тази причина ми се струват напълно неоснователна причината, която изтъквате – страхове от некачествено образование, за да не се изпълни най-накрая идеята „Парите следват детето“ и за възпитаниците на частните училища и градини.

На сайта ми можете да прочетете за още много успехи на ученици от частни училища. Всъщност има и за много успехи на възпитаници на общински и държавни училища, защото аз не деля децата. Опитвам се да ги подкрепям, да ги насърчавам и да популяризирам труда им.

За финал ще кажа, че днес споделих с големия ми син за позицията Ви във в. „Сега“, а той ме попита: „Защо така ни мразят?“.

Надявам се да преосмислите гледната си точка и да съумеете да наложите идеята, че не трябва да има разделение между децата, независимо в какво училище учат.
С уважение и с надежда:

Йорданка Бонева-Благоева

МНЕНИЯ НА УЧЕНИЦИ

ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!

СПОДЕЛЕТЕ ГО!

Още за "фалшивите" оценки

Дискусионен форум - 14 декември 2017 г.

Как можете да станете член на БАЧУ?

Ако сe интересувате как да станете член на БАЧУ и да имате подкрепата на единствената браншова организация в областта на образованието, моля прочетете повече тук.

Виртуално изложение "Частни училища" 2015 г.

Първото в България виртуално изложение вече е факт. Какво можете да научите от него и как ще ви помогне в избора на училище за вас или вашето дете? Научете повече за виртуалното изложение тук.

 

Субсидии от държавата- повече за програмата.

 Повече за програмата "Парите следват ученика" и ще подпомогне ли държавата учениците, които учат в частни училища. Научете повече за тази програма тук.